Sijainti Ravintolat

As Oy Helsingin Tsinnia 

Viikinportti 4, Helsinki

Ohjeet

Taloyhtiön rakentaja NCC on toimittanut jokaiseen asuntoon kansion, missä on laajasti ohjeita asuntojen käyttöön ja kodinkoneisiin liittyen. Asukkaan kannattaa perehtyä kansion sisältöön ja huolehtia ohjeiden mukaisista toimenpiteistä.

Järjestyssäännöt

Taloyhtiön asukkaiden tulee käyttäytyä hyviä tapoja noudattaen ja tarpeetonta häiriötä aiheuttamatta. Taloyhtiössä on käytössä järjestyssäännöt, joita tulee noudattaa.

Ilmalämmittimien käyttöohje

Asukkaat voivat vaikuttaa huoneistojensa lämmitykseen säätämällä huonekohtaisesti toivomansa lämpötilan aina +24 celsius asteeseen asti. Peruslämpö tuotetaan kaukolämmöllä, loppu mukavuuslämpö ilmalämmittimellä, jonka sähkön jokainen asukas maksaa itse huoneistosähkössään. Huomaathan, että oikean ilmamäärän ja toimivuuden takaamiseksi ilmanvaihdon tehon tulee olla vähintään teholla 2 (normaaliasetus). Ilmanvaihdon teho 1 on poissaoloasento, jota ei saa käyttää, kun huoneistossa on asukkaita ja normaalia toimintaa. Ilmanvaihdon teho 1 ei riitä poistamaan mm. asumisesta aiheutuvaa kosteutta, joka voi ajan kanssa johtaa vakaviin rakeenteellisiin vaurioihin ja terveydellisiin haittoihin. Riittämätön ilmanvaihto ilmalämmityksen yhteydessä voi puolestaan johtaa riittämättömään huoneistolämpöön. Ilmalämmittimen ylikuumenemissuoja voi laueta, lämmön kerääntyessä lämmitysvastukseen, jolloin ilmalämmitin ei lämmitä ollenkaan.

Palohälytin

Huoneistot on varustettu verkkovirtaan kytketyllä palohälyttimellä, jossa on varmistuksena 9V paristo.

TESTAUS / HUOLTO
LED-testipainikkeella tarkistetaan hälytin kokonaan: pariston toimintatarkastus, elektroninen savukammiotesti ja mittauselektroniikan tarkastus. Testi tulee suorittaa vähintään kerran vuodessa sekä jokaisen paristonvaihdon jälkeen. Paina testipainiketta niin kauan (jopa 20s), kunnes kuuluu kova ja sykkivä hälytysääni (n.85dB).

Laite pyyhitään kuivalla liinalla ja imuroidaan ulkoa tarvittaessa, noin kahdesti vuodessa.

Hälytin suorittaa automaattisen itsetestauksen n.45s välein. Tämä tarkastus ilmaistaan punaisen LEDin lyhyellä vilkkumisella. Tällöin tarkastetaan sekä mittauselektroniikka että pariston jännite ja sisäresistanssi. Jos 9V:n pariston käyttöjännite laskee alle tietyn arvon, hälytin ilmoittaa piippauksella (n. 45 s välein), n. 30 päivää aikaisemmin, että paristo tulisi vaihtaa (katso käyttöohjeesta kohta 3. Asennus/Liitäntä). Virhetoiminnon sattuessa punainen LED vilkkuu jopa n. 45s välein vuorotellen piippausäänen kanssa. Tässä tapauksessa hälytin on vaihdettava uuteen.

Osakkaan on puhdistettava säännöllisesti lattiakaivot, poistoilmaventtiilit ja liesituulettimen rasvasuodatin

Lattiakaivon, poistoilmaventtiilien ja liesituulettimen suodattimen puhdistus ja huolto kuuluvat osakkaalle.

Lattiakaivot ja poistoilmaventtiilit on syytä puhdistaa vähintään kerran vuodessa, tarvittaessa useammin, jotta vältytään ikäviltä ongelmilta.

Likainen lattiakaivo voi johtaa hajuhaittoihin ja vähentyneeseen vedenvirtaukseen. Likainen lattiakaivo kylpyhuoneissa voi johtaa myös yleisten sokeritoukkien leviämiseen. Sokeritoukat ruokkivat itsensä hiuksilla ja ihokarvoilla, irronneella ihosolukolla ja lialla, joita likainen lattiakaivo on pullollaan. Hyvä torjuntakeino on puhdistaa lattiakaivo säännöllisesti, jolloin sokeritoukalla ei ole ruokaa.

Lattiakaivoja löytyy yleensä kaksi kappaletta pesuhuoneesta (yksi suihkun kohdalta ja toinen lähempää ovea) sekä erillis-WC:sta. Poistoilmaventtiileitä on yleensä pesuhuoneessa, saunassa, erillis WC:ssa ja keittiössä.

Likainen poistoilmaventtiili voi johtaa riittämättömään ilmanvaihtoon, koska poistoilmaventtiilin läpi ei pääse virtaamaan suunniteltua ilmavirtaa. Riittämätön ilmanvaihto voi vaikuttaa terveyteen ja asuinviihtyisyyteen sekä rakenteisiin erityisesti kosteissatiloissa. Muista, että venttiiliä puhdistettaessa ja irroitettaessa säätöasentoa ei saa muuttaa. Erityisen likaisen poistoilmaventtiilin saa irrotettua kiertämällä kehyksestä vastapäivään ja sitten vetämällä koko venttiilin ulos. Venttiilin voi pestä tavanomaisella astianpesuaineella ja vedellä.

Muista puhdistaa, myös liesituulettimen rasvasuodatin 1-2 kuukauden välein tai tarpeen vaatiessa useammin.

Viemärin hajulukko muistuttaa olemassaolostaan ikävällä hajulla ja hitaasti tyhjenevällä lavuaarilla. Mutta kenen vastuulle hajulukon puhdistus kuuluukaan?

Hajulukko on altaan alla oleva mutka putkistossa, jossa on muutama desilitra vettä. Hajulukon puhdistus on yksi kodin perusaskareista, joka täytyy tehdä muutaman kerran vuodessa. Jos keittiön tai kylpyhuoneen lavuaarin läheisyydessä tuoksahtaa viemärille tai lavuaari ei vedä kunnolla, on syy todennäköisesti puhdistusta vaativassa hajulukossa.

Hajulukkoa voi ensin itse yrittää puhdistaa viemärinavausaineella. Marketeissa myytävä viemärinavausaine voi olla oiva apu pienempiin tukoksiin. Seuraa aineen valmistajan ohjeita. Jos hajulukko kaipaa perusteellisempaa puhdistusta, se tulee avata ja tämä kuuluu taloyhtiön vastuunjakotaulukon mukaan taloyhtiön vastuulle. Osakkaan vastuulla on ilmoittaa tukoksesta. Ole siis yhteydessä tarvittaessa huoltoon! Esimerkiksi virheellisesti takaisin paikoilleen kootun hajulukon tiivisteet ja liitännät voivat jäädä vuotamaan, mikä voi johtaa vesivahinkoon. Tämän vuoksi älä itse lähde availemaan hajulukkoa.

Hajulukko pysyy pidempään puhtaana jos sinne ei pääse hiuksia, roskia, ruoantähteitä tai muuta sinne kuulumatonta. Rautakaupoista saa myös hiussieppareita, jotka soveltuvat perinteiseen lavuaariin ehkäisemään tukkeumia ja nappaamaan harjaksiinsa kiinni ylimääräisen lian. Myös säännöllisesti käytetty viemärinavausaine ehkäisee isompien tukoksien syntymisen.

Kunnossapitoa koskevia säännöksiä

Asunto-osakeyhtiölain (1599/09) 4 luvun mukaan osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat. Osakkeenomistajan on hoidettava huoneistoansa huolellisesti ja toteutettava kunnossapitotyönsä siten, että yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat eivät rikkoudu. Osakkeenomistajan on huolehdittava siitä, että kunnossapitotyö suoritetaan hyvän rakennustavan mukaisesti.Osakkeenomistajan on ilmoitettava kunnossapitotyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle, jos se voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka yhtiön tai toisen osakkeenomistajan osakehuoneiston käyttämiseen. Yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi asettaa ehtoja työn toteuttamiselle, jos se on tarpeen vahingon tai haitan välttämiksi taikka korvaamiseksi.

Kunnossapitotyön suorittava osakkeenomistaja vastaa yhtiölle ja toiselle osakkeenomistajalle ilmoituksen käsittelystä aiheutuvista tarpeellisista ja kohtuullisista kuluista. Yhtiöllä on oikeus valvoa, että osakkeenomistajan kunnossapitotyö suoritetaan rakennusta ja kiinteistöä vahingoittamatta, hyvän rakennustavan mukaisesti sekä noudattaen yhtiön tai toisen osakkeenomistajan asettamia ehtoja. Kunnossapitotyön suorittava osakkeenomistaja vastaa tarpeellisista ja kohtuullisista yhtiön valvontakuluista.
Jos osakkeenomistajan kunnossapitotyöhön vaaditaan viranomaisen lupa, hallitus hakee luvan tai valtuuttaa osakkeenomistajan hakemaan sen. Osakkeenomistaja vastaa luvan hakemisesta aiheutuvista kustannuksista.

Osakkeenomistaja vastaa vastoin hyvää rakennustapaa toteutetun kunnossapitoyön yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle aiheuttamasta vahingosta.

Muutostyötä koskeva ilmoitusvelvollisuus

Osakkeenomistajan on ilmoitettava kunnossapitotyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle, jos se voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka yhtiön tai toisen osakkeenomistajan osakehuoneiston käyttämiseen. 

Huolella täytetty huoneiston muutostyöilmoitus työselityksineen tulee toimittaa taloyhtiön edustajalle hyvissä ajoin ennen (yksi kuukausi) kunnossapito- tai muutostyöhön ryhtymistä. Taloyhtiön isännöitsijä käy ilmoituksen läpi sekä informoi kunnossapito/muutostyöstä taloyhtiön hallitusta sekä toisia osakkaita. Taloyhtiön hallitus/isännöitsijä myöntää remonttiluvan osakkeenomistajalle kirjallisesti.

Jätä muutostyöilmoitus verkossa

Hitas enimmäishinnan vahvistaminen

Helsingin kaupungin Hitas -ohjeiden mukaisesti enimmäishinta lasketaan isännöitsijäntodistuksen perusteella, ja rakennusaikaiset muutos- ja lisätyöt otetaan huomioon ja lisätään asunnon alkuperäiseen hankinta-arvoon, jos asunnon omistaja toimittaa niistä muutostyötilauksen ja kuitit muutostöiden maksamisesta. 

Jos olet myymässä asuntoasi, tilaa ensin isännöitsijäntodistus isännöitsijältä. Liitä isännöitsijäntodistus sekä kopiot NCC:n vahvistamista muutostyötilauksesta/-tilauksista ja kaikki kuitit muutostöiden maksamisesta sähköpostin liitteeksi ja lähetä tiedot suoraan sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. .

Hitas-enimmäishinnan vahvistaminen -lomakkeella ilmoitetaan hyväksyttäväksi esitettävät valmistumisen jälkeen tehdyt yhtiökohtaiset ja huoneistokohtaiset parannukset, joita yhtiössämme ei ole toistaiseksi tehty.

Tarvittaessa saat lisäneuvontaa Helsingin kaupungin asunto-osaston Hitas-asioiden palvelunumerosta: 09 310 13033, joka palvelee arkisin kello 9-11.

 

Tiedote on tuotettu Talosivu.com tiedonhallintajärjestelmällä